Kupując warzywa w sklepie, supermarkecie, a nawet na targu nigdy nie mamy pewności, co do ich jakości. Nie jesteśmy w stanie stwierdzić, czy warzywa zostały wyhodowane z nasion ekologicznych, w jakiej glebie wyrosły, czy były pryskane środkami ochrony roślin (które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie). Z tego względu (o ile mamy taką możliwość) warto założyć własny ogród, w którym będziemy uprawiać zdrowe i smaczne warzywa.
Nasiona brukwi – warzywa smacznego i niewymagającego w uprawie
Brukiew to warzywo idealnie sprawdzające się jako dodatek do zup, a także surówek i sałatek. W Norwegii na jej bazie przygotowywane są potrawy świąteczne. Brukiew wzmacnia naszą odporność, reguluje pracę układu pokarmowego, a dzięki zawartości witamin z grupy B pomaga nam lepiej radzić sobie ze stresem. Jako, że brukiew nie sprawia problemów w uprawie, będzie dobrym wyborem dla początkujących ogrodników. jeżeli chcesz posadzić nasiona brukwi jadalnej znajdziesz tutaj.
Cykoria nie tylko do produkcji kawy
Osoby poważnie myślące o założeniu ogrodu warzywnego mogą zastanowić się nad zakupem nasion cykorii. Cykoria jest to dwuletnia roślina należąca do rodziny astrowatych. Jest ona źródłem cennych minerałów, witamin, a także związków mineralnych potrzebnych nam do zachowania zdrowia. Warzywo to zawiera błonnik, a także substancje prebiotyczne które regulują procesy trawienne. Cykorię warto jest spożywać na surowo, można też ją dusić. Z kolei z korzenia tej rośliny przygotowuje się kawę bezkofeinową. Nasiona cykorii znajdziesz tutaj.
Nasiona dyni, gdy mamy więcej miejsca w ogrodzie
Jeżeli nasz ogród jest pokaźnych rozmiarów, być może warto posadzić w nim dynię. Jej łodygi mogą osiągnąć długość nawet kilkunastu metrów, za to można ją uprawiać na różnych rodzajach gleb. Dynia jest smaczna i zdrowa. Dzięki wysokiej zawartości karotenoidów działa ochronnie na nasze oczy i skórę. Co więcej reguluje pracę układu nerwowego i działa przeciwnowotworowo.
Nasiona ogórka dla miłośników sałatek i orzeźwiających koktajli
Do uprawy ogórków jest nam potrzebne słoneczne stanowisko i żyzna, próchnicza gleba. Warzywa te charakteryzują się przyjemnym, orzeźwiającym zapachem. Zawierają dużo wody, błonnika, a także przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki (ich obecność sprawia, że ogórki mogą spowalniać procesy starzenia, a także chronić nas przed nowotworami). Ogórki spożywa się na surowo – jako dodatek do kanapek, sałatek, czy koktajli.
Nasiona modnego jarmużu
Można śmiało stwierdzić, że jarmuż jest najmodniejszym warzywem ostatnich lat. Zawiera on sporo witamin i minerałów, chlorofilu (który odpowiada za jego zielony kolor), karotenoidów, białka i błonnika. Z jarmużu przygotowuje się pasto, a także różnego rodzaju sałatki. Jest on także ważnym składnikiem zielonych koktajli. Jeżeli szukasz nasiona na kiełki jarmużu, sprawdź koniczenie ofertę sklepu W.Legutko.
Nasiona kalafiora – przysmaku starożytnych Greków i Rzymian
Kalafior jest jednym z bardziej popularnych warzyw. Warto zdawać sobie sprawę, że cieszył się uznaniem już w starożytności. Warzywo to regularnie gościło na stołach starożytnych Greków i Rzymian. Kalafior posiada niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jego walorami smakowymi mogą cieszyć się osoby cierpiące na cukrzycę. Do ważniejszych substancji znajdujących się w kalafiorach zaliczamy sulforafan – związek o działaniu przeciwnowotworowym.
Nasiona kalarepy – warzywa z rodziny kapustowatych
Współcześnie kalarepę możemy kupić w większości sklepów spożywczych. Warto posadzić ją w swoim ogrodzie warzywnym, gdyż charakteryzuje się ona nie tylko ciekawymi walorami smakowymi, ale i odżywczymi. W jej składzie znajdziemy duże ilości witamin, minerałów, błonnika, a także luteinę – organiczny związek chemiczny zaliczany do ksantofili, który jest niesamowicie ważny do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.
Nasiona bakłażanów dla miłośników wykwintnej kuchni
Jednym ze smaczniejszych warzyw, które możemy posadzić w przydomowym ogrodzie jest bakłażan. Znajduje on szerokie zastosowanie w kuchni – nadaje się do grillowania, smażenia pieczenia. Będzie znakomitym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Pamiętajmy, że najlepsze w smaku są bakłażany niewielkie – czyli takie, których średnica nie przekracza ośmiu centymetrów.