Festiwal Pierogów Świata odbędzie się w dniach 15-16 sierpnia na skwerze przy ul. Pułaskiego. Wydarzenie skupia w jednym miejscu wiele kultur i kuchni. Goście będą mieli okazję spróbować pierogów w różnych nieoczywistych połączeniach smakowych jak i tych tradycyjnych znanych z „babcinej” kuchni. Wstęp bezpłatny.
ełk baner.jpg

Na skwerze przy ul. Pułaskiego w Ełku 15 i 16 sierpnia odbędzie się Festiwal Pierogów Świata. Wydarzenie zorganizowane zostanie w formie targu, na którym będzie można znaleźć m.in. zaskakujące doznania smakowe kuchni wschodu a także tradycyjną polską kuchnię.

Na miejscu będzie można spróbować takich przysmaków jak: japońskie pierożki – gyoza, wietnamskie – hacao, gotowane na parze i nadziewane krewetką, koreańskie mandu z pikantną kapustą pekińską kimchi, gruzińskie pierogi – chinkali z pysznym farszem, perskie bolani czy hiszpańskie empanady. Nie zabraknie także polskich pierogów nadzianych przeróżnymi farszami a także perskich i gruzińskich deserów czy oryginalnej tureckiej baklawy.

Miejsce: skwer przy ul. Pułaskiego.

Godziny: sobota (15 sierpnia) 12:00-20:00, niedziela (16 sierpnia) 12:00-18:00.

Wstęp bezpłatny.

Link do wydarzenia: https://www.facebook.com/events/303266551021326/