Powiat Ełk: Z karpiem za pan brat

1 min czytania

Julia Ślużyńska i Marek Romanowski z Zespołu Szkół nr 6 w Ełku zajęli pierwsze miejsce wI Ogólnopolskim Karpiowym Konkursie Kulinarnym, organizowanym przez Towarzystwo Promocji Ryb Pan Karp”.

Uczniowie przygotowali dwie potrawy z karpia: sashimi (potrawa autorska) i roladki (potrawa według przepisu organizatora). Jury, spośród 142 potraw przygotowanych przez 71 drużyn kucharskich, wytypowało właśnie potrawy z Ełku, za które przyznano 39 punktów na 40 możliwych.****

W nagrodę wszyscy uczniowie klasy, do której uczęszczają zwycięzcy, wzięli udział w warsztatach kulinarnych w Warszawie z Jarosławem Uścińskim szefem kuchni i właścicielem dwóch restauracji, prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz menadżerem Reprezentacji Polski Kucharzy Profesjonalnych.

Serdecznie gratulujemy.

Starostwo Powiatowe w Ełku,

powiat.elk.pl/wiadomosci/1/wiadomosc/201826/z_karpiem_za_pan_brat

Autor: krystian