Powiat Ełk: Z karpiem za pan brat
Julia Ślużyńska i Marek Romanowski z Zespołu Szkół nr 6 w Ełku zajęli pierwsze miejsce wI Ogólnopolskim Karpiowym Konkursie Kulinarnym, organizowanym przez Towarzystwo Promocji Ryb Pan Karp”.
Uczniowie przygotowali dwie potrawy z karpia: sashimi (potrawa autorska) i roladki (potrawa według przepisu organizatora). Jury, spośród 142 potraw przygotowanych przez 71 drużyn kucharskich, wytypowało właśnie potrawy z Ełku, za które przyznano 39 punktów na 40 możliwych.****
W nagrodę wszyscy uczniowie klasy, do której uczęszczają zwycięzcy, wzięli udział w warsztatach kulinarnych w Warszawie z Jarosławem Uścińskim szefem kuchni i właścicielem dwóch restauracji, prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz menadżerem Reprezentacji Polski Kucharzy Profesjonalnych.
Serdecznie gratulujemy.
Starostwo Powiatowe w Ełku,
powiat.elk.pl/wiadomosci/1/wiadomosc/201826/z_karpiem_za_pan_brat
Autor: krystian