Powiat Ełk: Wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie kulinarnym

1 min czytania

Julia Ślużyńska i Marek Romanowski z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku zdobywcami wyróżnienia w ogólnopolskim konkursie dla szkół gastronomicznych****na najlepszy przepis kulinarny.

W finale X edycji konkursu nasi uczniowie przygotowali pierś kaczki sous vide z aksamitnym purée z fasoli i gorgonzoli, sosem wiśniowym, pietruszkowym majonezem, czarną soczewicą i pudrem z andrutów kaliskich.****

Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych. Komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.**** Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Serdecznie gratulujemy.

Starostwo Powiatowe w Ełku,

powiat.elk.pl/wiadomosci/1/wiadomosc/201977/wyroznienie_w_ogolnopolskim_konkursie_kulinarnym

Autor: krystian