Julia Ślużyńska i Marek Romanowski z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku zdobywcami wyróżnienia w ogólnopolskim konkursie dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny.
W finale X edycji konkursu nasi uczniowie przygotowali pierś kaczki sous vide z aksamitnym purée z fasoli i gorgonzoli, sosem wiśniowym, pietruszkowym majonezem, czarną soczewicą i pudrem z andrutów kaliskich.
Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych. Komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Serdecznie gratulujemy.