Sukces kulinarny uczniów Zespołu Szkół nr 6 w Ełku na ogólnopolskim konkursie
Młodzi kucharze z Zespołu Szkół nr 6 zdobyli srebro w ogólnopolskim konkursie kulinarnym
  1. Maria Solińska i Hubert Hyzopski, uczniowie Zespołu Szkół nr 6, zdobyli II miejsce.
  2. Triumfowali w ogólnopolskim konkursie "Bitwa na drobiowe smaki 3".
  3. Przeszli przez regionalne eliminacje, reprezentując województwa podlaskie i warmińsko-mazurskie.
  4. W finale musieli zmierzyć się z zadaniem przygotowania sześciu różnorodnych dań.

Do sukcesu na ogólnopolskiej arenie gastronomicznej prowadziła Maria i Hubert droga pełna wyzwań i kreatywności. W regionalnych eliminacjach wykazali się umiejętnościami, które pozwoliły im na reprezentowanie naszych lokalnych barw na szerszym forum. W finale konkursu, który odbył się w dwudniowej odsłonie, młodzi kucharze mieli nie lada zadanie. Pierwszego dnia przygotowali trzy potrawy: przystawkę, zupę i danie główne, a drugiego dnia zaskoczono ich "czarną skrzynką", z której musieli wydobyć esencję smaku tworząc przystawkę zimną, gorącą oraz kolejne danie główne.

Ich osiągnięcie to nie tylko powód do dumy dla szkoły, ale także dla całej społeczności, która wspiera młode talenty na różnych etapach ich edukacji i rozwoju. Serdecznie gratulujemy sukcesu i czekamy na dalsze kulinarnie oszałamiające dokonania naszych zdolnych uczniów.


Źródło: Starostwo Powiatowe w Ełku