Ełccy uczniowie w finale ogólnopolskiego konkursu „Bitwa na drobiowe smaki”
Uczniowie z Ełku w wielkim finale kulinarnego konkursu! Zobacz, co przygotowali!

Wielkie emocje towarzyszą uczniom Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, którzy zdobyli miejsce w ogólnopolskim finale prestiżowego konkursu gastronomicznego „Bitwa na drobiowe smaki IV”. Maria Solińska i Hubert Hyzopski, uczniowie klasy IV technikum żywienia usług gastronomicznych, pokazali swoje umiejętności, zdobywając uznanie w eliminacjach warszawskich.

Ełk na kulinarnej mapie Polski. Finał już w kwietniu!

Ich droga do finału rozpoczęła się od zwycięstwa w etapie „Walka o puchar”, gdzie zaprezentowali wyjątkowe dania z drobiu. Wśród ich popisowych potraw znalazły się roladki z piersi kurczaka z puree z pietruszki oraz arancini z sosem żurawinowym i brokułem baby. Na przystawkę serwowali tatar z wędzonej piersi kurczaka, który zachwycił jury. W finale uczniowie udowodnili swoje umiejętności, zdobywając pierwsze miejsce w konkurencji black box.

Przygotowania do finału pod okiem ekspertów

Maria i Hubert nie byliby tam, gdzie są teraz, gdyby nie wsparcie ich nauczycielki Anny Korzeń, która przygotowywała ich do tego wyzwania. Finał „Bitwy na drobiowe smaki IV” odbędzie się 9-10 kwietnia w Warszawie, a uczniowie mają szansę na zdobycie cennych nagród oraz doświadczenia, które mogą otworzyć przed nimi drzwi do kariery w gastronomii.

Trzymamy kciuki za naszych reprezentantów z Ełku! To doskonała okazja, aby pokazać talent młodych kucharzy i promować lokalną szkołę na ogólnopolskiej scenie kulinarnej.


Na podst. Powiat Ełk