Festiwal Chleba w Śniadeckim - smaki, tradycja i warsztaty dla uczniów

2 min czytania
Festiwal Chleba w Śniadeckim - smaki, tradycja i warsztaty dla uczniów

W Światowy Dzień Chleba w Ełku szkolne korytarze pachniały świeżym pieczywem. W Zespole Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego spotkali się uczniowie, piekarze i pasjonaci, by przypomnieć, że chleb to nie tylko jedzenie, lecz część kultury i pracy rąk. Atmosfera łączyła edukację, występy i degustacje.

  • Festiwal Chleba w Zespole Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego
  • Degustacje, występy i konkursy w Ełku

Festiwal Chleba w Zespole Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego

Podczas obchodów obchodzonych 16 października w murach Zespołu Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego odbyły się prelekcje o wartości odżywczej i tradycyjnych metodach wypieku. O zdrowotnych i kulinarnych aspektach mówiła dr Ewa Semenowicz, a o praktycznych stronach rzemiosła opowiadał Michał Wójcik, współwłaściciel Piekarni MŁYN Olecko. Wydarzenie przyciągnęło uczniów oraz przedstawicieli piekarni z regionu.

Degustacje, występy i konkursy w Ełku

Młodzież z pięciu klas przygotowała projekty w ramach konkursu „Zdrowy styl życia klasowego”, a zwyciężyła klasa 3 Tż, która zdobyła udział w Warsztatach Pieczenia Chleba ufundowanych przez Piekarnię MŁYN Olecko. Program artystyczny zapewniły przedszkolaki z „Jedyneczki”, Zespół Mazury ze Starych Juch i chór „Śniadecki”, podkreślając znaczenie chleba w tradycji. Zwieńczeniem były degustacje pieczywa od piekarni z Ełku, Suwałk, Starych Juch, Olecka i Augustowa oraz omasta przygotowana przez szkolną społeczność.

Festiwal pokazał, że proste produkty łączą pokolenia i przypominają o szacunku dla pracy rzemieślników oraz dziedzictwa kulinarnego regionu.

na podstawie: Powiat Ełk.

Autor: krystian