Kawa do kawiarni - jak przygotować kawę przelewową

Decydując się na kawę do kawiarni stajemy przed bardzo trudnym wyborem. Jaką kawę najlepiej wybrać? Coraz częściej spotykać możemy w lokalach kawę przelewową, która charakteryzuje się delikatnością. Jest to z pewnością świetna propozycja dla klientów, którym zależy na aromatycznym i łagodnym smaku. Poniżej dowiecie się czym jest kawa przelewowa, jak smakuje oraz jak ją parzyć.

Czym jest kawa przelewowa?

Kawa przelewowa powstaje podczas przelewania gorącej wody przez grubo zmieloną kawę w filtrze. Tak powstający napar wyróżnia się delikatnym i aromatycznym smakiem. Jest on zupełnie inny niż espresso, które jest bardzo intensywne. Warto wspomnieć o tym, że kawa przelewowa również może pobudzić człowieka. Dzięki temu, że ziarna mają dłuższy kontakt z wodą, napar ten posiada więcej kofeiny.

Poprzez zastosowanie filtra, kawa przelewowa jest bez fusów. Pomimo tego, że napój ten jest delikatny, nie traci on swoich walorów smakowych. W takiej sytuacji możemy odkrywać złożone aromaty, co nie zawsze jest możliwe w intensywnym espresso. Taka kawa jest uwielbiana przez klientów, którzy chcą na spokojnie zacząć swój dzień delektując się łagodnym, ale wciąż pobudzającym napojem.

Różnica pomiędzy espresso a kawą przelewową

Zazwyczaj wybór kawy do kawiarni polega na decyzji pomiędzy espresso a kawą przelewową. Różnią się one przede wszystkim sposobem przygotowania oraz smakiem. W espresso najbardziej wyczuwalna jest lekka słodycz oraz przyjemna kwaskowatość. Z pewnością jest ono bardziej wyraziste i świetnie pasuje z mlekiem oraz słodkimi dodatkami. W ten sposób można przygotować kawę na różne sposoby. Jednak kawę przelewową poleca się pić bez żadnych dodatków. Dzięki temu można wyczuć jej wszystkie walory smakowe.

Jak przygotować kawę przelewową?

Zazwyczaj do przygotowania tego rodzaju naparu wykorzystuje się ekspres przelewowy lub dripper. Można także zakupić filtr jednorazowy, który pozwoli nam na przygotowanie takiego napoju. Kawę przelewową można przygotować tak naprawdę w każdym urządzeniu, gdzie można włożyć filtr do kawy. Pamiętajmy o tym, że zmielone ziarna kawy muszą mieć dłuższy kontakt z wodą, ponieważ nie wykorzystuje się tutaj mechanicznego ciśnienia. Więcej o kawie do kawiarni na https://palarniameksyk.pl/kawa-do-kawiarni/

Kawa do kawiarni – co wybrać?

Chcąc zapewnić swoim klientom smaczny napar, warto zdecydować się na kawę jasno paloną. Wyróżnia się ona tym, że najbardziej oddaje walory smakowe. Zazwyczaj na opakowaniu powinniśmy znaleźć stopień wypalenia oraz preferowaną metodą przygotowania. Pamiętajmy o tym, żeby zdecydować się na wysokiej jakości ziarna kawy. W ten sposób zadbamy o odpowiednie doznania smakowe naszych klientów. Niektóre palarnie oferują również stworzenie własnej marki kawy. Będzie to ciekawa propozycja dla tych lokali, które chcą sprzedawać własną kawę w małych opakowaniach.